شناخت ساز سنتور و تاثیر آن در یادگیری سنتور

یادگیری سنتور

اگر تمایل به یادگیری سنتور دارید شناخت ساختار ساز سنتور با شکل ظاهری که در حال حاضر می بینم به ابونصر فارابی انتصاب داده می شود و عمر آن چیزی در حدود ۱۰۰ سال تخمین زده می شود. و طراحی ساختار این ساز را به این موزیسین عالی قدر موسیقی ایرانی نصبت می دهند.

کتاب الموسیقی اکبیر کتابی است که از ابونصر فارابی بر جای مانده که در آن انواع ساز های استفاده شده را آن زمان نشان می دهد.

در این مدت زمان تغییرات خیلی جزئی در ساختار ساز سنتور ایجاد شده است که این تغییرات را می توان در تعداد خرک ها یا گوشه های ساز سنتور مشاهده کرد.

سنتوری که ما در حال حاضر با آن سرو کار داریم سنتورهای ۹ خرک هستند و متدها و ردیف های موسیقی ایرانی که تالیف شده اند با استفاده از سنتورهای ۹ خرک هست و این سنتورها نوع متعارف این ساز هستند.

پوزسیون های یادگیری سنتور

ما در کل سه نوع پوزسینون اصلی را در سنتور داریم و البتته نوع ۴ هم از این پوزسیون ها وجود دارد که در شرایط خاصی می توان از آن استفاده کرد.
پوزسیون اول را که ما در سمت راست سنتور یا همان سیم های زرد می بینیم از سیم های برنجی درست شده است و صدای بم تری را نسبت به سایر قسمت های سنتور دارد. و با توجه به اینکه هر چه سیم ها طول بیشتری داشته باشند امکان ایجاد وسعت صدای بیشتری را دارند هر چه به سمت پایین ساز سنتور و گوشه های ساز می رویم امکان داشتن صدای بم تر فراهم می شود. در هنگام یادگیری سنتور دقت به این نکات بسیار مهم است و کمک خوبی به درک ساختاری از این ساز می کند.

پوزسیون دوم

اگه به ساز سنتور دقت کنید در ردیف وسط یا به عبارت دیگر در پشت خرک ها ما سیم های سفید را داریم که این سیم ها وسعت صدای زیرتری را نسبت به سیم های پوزسیون اول ایجاد می کنند.

پوزسیون سوم

در سمت چپ سنتور و در قسمت پشت خرک واقع شده اند و صدای زیرتری را نسبت به سایر پوزسیون ها ایجاد می کنند.

کدام پوزسیون کاربرد بیشتری دارد؟

یکی از سوالاتی که خیلی هنرجویان بعد از یادگیری پوزسیون های سنتور دارند این است که کدام پوزسیون را باید بهتر یادبگیرند و کدام یک در یادگیری سنتور کاربرد بیشتری دارد.
شما هنرجوی عزیز باید به این موضوع دقت کنید تمام این پوزسیون در نغمه ها و آهنگ کاربرد ویژه خود را دارند و یادگیری کامل تمام این پوزسیون ها برای نوازندگی ساز سنتور لازم است.

ساختار سنتور

ساز سنتور از دو صفحه موازی درست شده است که صفحه بالایی محل قرار گیری خرک ها و سیم هاست.

صفحه زیری که به عنوان یک جعبه تشدید عمل می کند به عنوان یک موتور محرک در تقویت صدا نقش مهمی دارد و به نوعی تفاوت صدای انواع مختلف ساز سنتور به کیفیت و طراحی قسمت تشدید کننده صدا و نحوه طراحی این صفحه زیرین بستگی دارد.

همچنین در بین این و در داخل ساز ها پل ها را داریم که بین دو صفحه قرار می گیرد که در واقع پل های رگلاژ سنتور هستند و با پخش کردن فشار ضربه به سایر قسمت ها نقش مهمی در شنیده شدن صدای دقیق و کوک در ساز سنتور دارند.

گوشی های سنتور

بر روی ساختار سنتور در سمت راست ما گوشی های کوک را داریم که سیم ها به آن متصل شده است و با تنظیمم آنها می توانیم سیم های سنتور را کوک کنیم
در واقع این گیره ها با کوتاه و بلند کردن اندازه سیم ها و کشیدن سیم ها باعث ایجاد فرکانس صدای مناسب می شوند که ما در اصطلاح به آن کوک کردن ساز سنتور می گوییم.

در سمت چپ هم گیره های نگهدارنده سیم ها را داریم که سیم ها به این قسمت قلاب می شوند و توسط این گیره ها بر روی ساز سنتور قرار گرفته می شوند.

گل های سنتور

قسمت گل های سنتور هم بخشی هستند که به شکل گل و در قسمت روی بدنه به شکل سوراخ های مشخص هستند که این گل ها نقش مهمی در انتقال ارتعاشات و صدادهی ساز سنتور دارند.
امیدواریم که این توضیحات کوتاه درباره ساز سنتور و یادگیری سنتور برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد

برای اطلاع از شرایط وشهریه های آموزش سنتور می توانید به شماره آموزشگاه آوای سپهر ۰۲۱۸۸۳۵۰۳۵۹ تماس حاصل فرمایید.

آموزش سنتور در محدوده انقلاب و امیر آباد

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان تماس بگیرید